Przepis na serwala afrykańskiego


Przepis na  serwala afrykańskiego

Przepis na przyrządzenie serwala afrykańskiego:

Składniki:
- 500g mięsa serwala
- 2 cebule, pokrojone w plastry
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 papryczki chili, posiekane (opcjonalnie, jeśli lubisz ostre potrawy)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka gorczycy w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Sok z 1 cytryny
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- Świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Mięso serwala dokładnie umyj i pokrój na kawałki o wielkości kawałka kurczaka.
2. W rondlu rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę, czosnek i papryczki chili przez około 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka.
3. Dodaj kurkumę, kumin, kolendrę, imbir, gorczycę, sól i pieprz. Mieszaj przez kolejne 2 minuty, aby przyprawy uwolniły aromat.
4. Dodaj kawałki serwala i smaż przez kilka minut aż się zrumienią.
5. Następnie dodaj sok z cytryny, bulion i pokrojone pomidory. Połącz wszystkie składniki i przykryj rondel. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
6. Przed podaniem posyp potrawę świeżymi ziołami (np. kolendrą, natką pietruszki) dla dodatkowego aromatu.
7. Możesz podać serwala afrykańskiego z ryżem lub chlebem naan, aby móc nasiąkać pysznym sosem.

Smacznego!

Komentarze